Rakennusvalvonta neuvoo, ohjaa ja palvelee rakentamis- ja peruskorjausasioissa, käsittelee rakentamis-, purkamis- ja maisematyöluvat sekä purkamisilmoitukset.
Aukioloajat
Avoinna arkisin klo 9.00-15.00.
Yhteydenotot puhelimitse tai sähköpostilla.
HUOM! Vastaanottoaika ilman ajanvarausta on peruttu toistaiseksi. Rakennusvalvonta on siirtynyt osittain etätyöhön toistaiseksi. Ota yhteyttä rakennustarkastajaan sähköpostilla tai puhelimitse.
Katselmusvaraukset sähköpostilla tai puhelimitse suoraan rakennustarkastajalle.
Rakennuslupiin liittyvät arkistonoutopyynnöt voi lähettää osoitteeseen tekninen.toimisto@sauvo.fi.
Rakennusvalvontaan kannattaa olla yhteydessä jo ennen lupahakemuksen jättämistä
Rakennushankkeen suunnittelua käynnistettäessä kannattaa ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan, missä selvitetään hankkeen luvanvaraisuus. Rakennusvalvonnan tehtävänä on myös huolehtia rakentamisen neuvonnasta ja valvonnasta. Lähes kaikkeen rakentamiseen ja kiinteistöjen rakenteellisiin korjauksiin vaaditaan rakentamislupa, jolla varmistetaan, että rakentaminen tapahtuu lain ja asetusten mukaisesti. Myös rakennuksen purkamisesta tulee jättää ilmoitus rakennusvalvontaan. Sauvon kunnassa rakentamista ohjaa rakentamislain lisäksi vuonna 2021 päivitetty rakennusjärjestys. Rakentamislupien käsittelyaika on yleensä 2-4 viikkoa. Hakemuksen käsittelyä nopeuttaa mahdollisimman kattavasti täytetty lupahakemus asianmukaisine liitteineen.
Lomakkeiden paperiversiot löytyvät kohdasta Kunta ja hallinto – Asiointi – Verkkoasiointi ja lomakkeet.
Rakentamislupapäätökset ovat oikaisuvaatimuskelpoisia. Oikaisuvaatimusaika on 7 + 30 vuorokautta. Oikaisuvaatimukset osoitetaan tekniselle ja ympäristölautakunnalle. Julkipanot löytyvät osoitteesta
https://julkipano.lupapiste.fi/sauvo
https://julkipano.lupapiste.fi/sagu
Lupapisteen käyttö
Palveluun kirjaudutaan ensimmäistä kertaa omilla tunnuksilla, joiden luomiseen tarvitsee tunnistautua pankkitunnuksilla.
- Palvelun ohjeet: Lupapiste.fi-asiointipalvelun ohje
Lupapiste on asiointipalvelu, jossa voit kysyä neuvoa jo ennen rakennushankkeen käynnistymistä sekä hakea rakentamisen lupia ja hoitaa niihin liittyvän viranomaisasioinnin sähköisesti. Palvelu kokoaa kunnan viranomaiset, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen. Hakemukset ja aineistot välittyvät päätöksentekoa varten suoraan kunnan järjestelmiin.
Palvelussa voi seurata lupa-asioiden ja hankkeiden etenemistä ja nähdä muiden osapuolten tekemät kommentit ja muutokset reaaliaikaisesti. Päätöksen jälkeen rakentamisen aikainen viranomaisasiointi voidaan hoitaa samassa palvelussa.
Palvelussa voi tehdä viranomaisille myös neuvontapyyntöjä. Tämä palveluosio on tarkoitettu erityisesti ennakkoneuvontaa varten ja soveltuu erinomaisesti mm. puukaatoihin liittyviin kyselyihin.
Tutustu Lupapiste.fi palveluun osoitteessa www.lupapiste.fi ja jätä neuvontapyyntö tai rakentamislupahakemus sähköisesti kuntaan.
Sähköisen asioinnin vaiheet
Sähköiseen palveluun rekisteröidytään pankkitunnusten avulla, jossa luodaan oma käyttäjätunnus ja salasana palveluun. Kaikkien rakennuspaikan haltijoiden tulee olla kirjautuneena osalliseksi rakennushankkeelle (vastaa allekirjoitusta) tai vaihtoehtoisesti palveluun voi liittää valtakirjan. Luvanhakija valtuuttaa suunnittelijat ja muut ammattilaiset osalliseksi rakennushankkeen lupahakemuksen täydentämiseen ja seuraamiseen sähköisessä palvelussa. Myös suunnittelija voi aloittaa lupahakemuksen täyttämisen ja valtuuttaa luvanhakijat osapuoleksi ns. allekirjoittamaan hakemuksen. Osapuolet kohdassa näkyy kaikki valtuutetuiksi kutsutut. Jos henkilön nimen perässä lukee ”kirjoitusoikeus kutsuttu”, henkilö ei ole vielä kirjautunut hankkeelle osapuoleksi. (kts. jäljempänä lupaohje – osapuolen valtuutus)
Luvanhakija kohtaan kirjataan aina kaikki rakennuspaikan haltijat.
Rakennushankkeen pääsuunnittelija on se henkilö, joka pääsääntöisesti täyttää rakennushankkeen tiedot palveluun ja tarkistaa niiden oikeellisuuden. Suunnittelija liittää tarvittavat suunnitelmat palveluun. Suunnitelmat liitetään arkistointikelpoisina pdf – dokumentteina lukusuunnassa tallennettuna ja kukin suunnitelmaliite omana tiedostona. Tiedostot tulisi nimetä sisältöä kuvaavasti. Valitaan valikosta oikea tiedoston tyyppi tallennettaessa. Suunnitelman nimiösivulla saa olla ainoastaan nimiötiedot, jotta tilaa jää viranomaisen leimauksille. Suunnitelmissa tulee olla suunnittelijan allekirjoitukset. Paperisia RH – lomakkeita ei tarvitse sähköisessä asioinnissa täyttää.
Lupakäsittelijä kommentoi hakemusta ja pyytävät tarvittavia lisätietoja keskusteluketjussa. Lausunnot kohtaan liitetään pyydetyt lausunnot, joissa voi olla velvoitteita tai tarkennuspyyntöjä rakentamislupaan liittyen.
Kun lupa-asiakirjat ovat valmiit päätöksen tekoa varten, tiedot siirretään kuntarekisteriin. Kuntarekisterissä valmistellaan lupapäätös, joka julkaistaan lupapisteessä ”päätös” – kohdassa päätöksenannon jälkeen. Lupapisteessä käsitellyt asiakirjat leimataan ja arkistoidaan myöhemmin sähköiseen muotoon.
Rakentamisluvan tarve
Rakentamislaki 751/2023
42 § Rakentamislupa
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa, jos kohde on:
1) asuinrakennus;
2) kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus;
3) kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos;
4) yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä lukuun ottamatta enintään kolme kuukautta paikallaan pidettävää tapahtumarakennetta;
5) vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu;
6) vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite;
7) energiakaivo;
8) erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Uuden rakennuskohteen rakentaminen edellyttää rakentamislupaa myös, jos rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin, rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta. Rakentamislupa ei kuitenkaan ole tarpeen, jos toimenpide perustuu alueidenkäyttölain mukaiseen katusuunnitelmaan, liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain (503/2005) mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan tai ratalain (110/2007) mukaiseen hyväksyttyyn ratasuunnitelmaan. Kunta voi rakennusjärjestyksessä kuitenkin määrätä, että rakentamislupaa ei kunnassa tai sen osassa tarvita tässä momentissa tarkoitettuun rakentamishankkeeseen, jos rakentamishanketta voidaan pitää vähäisenä.
Rakentamislupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Rakennuskohdetta korjattaessa rakentamislupa tarvitaan, jos korjaus kohdistuu vähäistä merkittävämmässä määrin toimenpidealueessa todetun terveyshaitan poistamiseen, toimenpidealueen kantava rakenne on vaurioitunut tai korjaustoimenpiteet voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden taikka korjaamisella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön. Rakentamislupa tarvitaan myös korjaamiseen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin. Korjaamiseen tarvitaan aina rakentamislupa, jos:
1) korjataan tai muutetaan kaavan tai lain nojalla suojeltua taikka historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta tavalla, jolla on merkittävää vaikutusta rakennuksen suojeltavalle tai rakennustaiteelliselle arvolle;
2) rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin liittyvällä korjaus- tai muutostyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen taikka energia- ja ympäristövaikutuksiin rakennuksen koko elinkaaren aikana;
3) muutetaan rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta olennaisesti.
Rakentamisluvan hakeminen
Rakentamislupahakemus täytetään sähköisesti lupapiste.fi-palvelussa. Kun rakentamislupa on saanut myönteisen päätöksen, lupapäätös postitetaan asiakkaalle piirustukset leimattuina ja rakennusvalvontamaksulasku liitettynä mukaan, ja päätös pannaan julki.
Rakentamislupaan tarvitaan liitteeksi todennäköisesti
- Asemapiirros
- Energiaselvitys
- Julkisivujen värityssuunnitelma
- Julkisivupiirustus
- Rakennusoikeuslaskelma
- Leikkauspiirustus
- Naapurin kuuleminen
- Ote asemakaavasta
- Ote kauppa- ja yhdistysrekisteristä
- Ilmanvaihtosuunnitelma
- Kosteudenhallintaselvitys
- Paloturvallisuussuunnitelma
- Piha- tai istutussuunnitelma
- Pohjapiirustus
- Rakennesuunnitelma
- Tonttikartta
- Todistus hallintaoikeudesta
Lisäksi mahdollisesti tarvitaan:
- Selvitys jätevesijärjestelmästä tai jätevesisuunnitelma
- Sopimus vesi- ja viemäriverkkoon liittämisestä
- Purkujäteilmoitus
- Asbestikartoitus
Jätevesijärjestelmän rakennus- tai muutostyössä hakemuksen liitteeksi vaaditaan jätevesisuunnitelma, jonka tulee sisältää vähintään seuraavat tiedot:
- tiedot alueesta ja kiinteistöstä sekä jätevesien käsittelyä koskevista määräyksistä;
- tiedot talousvesikaivon tyypistä, syvyydestä ja sijainnista sekä arvio pohjaveden virtaussuuntaa kiinteistöllä karttojen ja maastotarkastelun pohjalta;
- kiinteistöllä tehty selvitys jätevesien muodostumisesta, tontista sekä nykyisistä jätevesilaitteista ja –rakenteista;
- erilaisten viemäröintitapojen ja käymäläratkaisujen vertailu;
- tulevan jätevesijärjestelmän toimintaperiaate ja perustelut juuri sen puhdistamon valinnalle;
- arvio kuormituksen vähentämisen riittävyydestä;
- asemapiirros, tasopiirros, pituus- ja poikkileikkaukset sekä tarvittavat detaljikuvat;
- rakennus-, koneisto- ja sähkötyöselitykset sekä tarvikeluettelo;
- kartta, josta selviää käsiteltyjen jätevesien purkupaikka;
- jätevesijärjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeet.
Rakentamisen saa aloittaa, kun lupa on myönnetty ja päätös on lainvoimainen. Erillisestä hakemuksesta ja erillisellä päätöksellä rakentamisen voi aloittaa myös ennen päätöksen lainvoimaisuutta rakentajan vastuulla.
Purkamislupa ja purkamisilmoitus
Rakennuksen purkamisesta tulee jättää vähintään purkamisilmoitus. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan todennäköisesti seuraavat asiakirjat:
- Asemapiirros
- Todistus hallintaoikeudesta
- Rakennusjätesuunnitelma tai ilmoitus
- Naapurin kuuleminen
- Asbestikartoitus
Maisematyölupa
Maisematyölupahakemus täytyy jättää, kun tontilla tehdään esim. liittymän tai parkkialueen siirtämiseen tai rakentamiseen liittyviä töitä, puiden kaatoa, merkittävää maantäyttöä tai muita maisemaan vaikuttavia toimenpiteitä.
Tarvitset todennäköisesti seuraavat liitteet:
- Asemapiirros
- Todistus hallintaoikeudesta
- Naapurin kuuleminen
Mikäli maisematoimenpiteeseen liittyy uutta rakentamista, rakennuksesta tai rakennelmasta vaaditaan tapauskohtaisesti mm. julkisivukuvat, poikkileikkauskuvat ja rakennepiirustukset.
Rakentamisen katselmukset
Rakennushankkeen alkuvaiheessa tulee pitää aloituskokous. Kokouksen kutsuu koolle rakennushankkeeseen ryhtyvä. Kokouksessa ovat läsnä ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja sekä rakennusvalvontaviranomainen.
Kokouksesta tehdään aina pöytäkirja. Kokouksen puheenjohtajana toimii rakennustarkastaja ja sihteerinä rakentajan edustaja.
Rakennustyön aloituskokouksen tarkoituksena on selvittää, millaiset edellytykset rakennushankkeeseen ryhtyvällä on valitsemansa henkilöstön avulla selviytyä hankkeesta niin, että säännösten ja määräysten edellyttämä vaatimustaso ja hyvä rakennustapa voivat toteutua.
Aloituskokouksessa selvitetään vastuunjako rakennustyön osalta ja sovitaan töiden tarkistamisesta sekä rakennustyön tarkastusasiakirjan täyttämisestä.
Rakennustyön aikana suoritettavat viranomaiskatselmukset:
(katselmus / viranomainen / tilausyhteystiedot)
- Paikan ja korkeusaseman merkitseminen
- Sijaintikatselmus
- Pohjakatselmus / rakennustarkastaja
- Rakennekatselmukset / rakennustarkastaja
- Lämmitys-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtokatselmus / rakennustarkastaja
- Hormikatselmukset / Pelastuslaitos, palotarkastaja tai vastaava työnjohtaja
- Paloasiat ja öljylämmitys / Pelastuslaitos, palotarkastaja
- Erikseen määrättävät katselmukset / rakennustarkastaja
- Osittainen loppukatselmus / rakennustarkastaja
- Loppukatselmus / rakennustarkastaja
Muilta osin työtä valvoo vastaava työnjohtaja.
Rakennustyön raudoitustarkastukset eivät ole pakollisia. Ne kuuluvat vastaavalle työnjohtajalle.
Loppukatselmus, osittainen loppukatselmus = käyttöönotto
Loppukatselmuksen edellytyksenä on, että rakennustyö on valmis, rakennus on kaikilta osin otettavissa käyttöön ja viranomaisvalvonnan kannalta säädetyt ja määrätyt tarkastukset ja niiden vaatimat toimet on suoritettu.
Kaikista katselmuksissa ja tarkastuksissa sekä niissä sovituista asioista on pidettävä tarkastusasiakirjaa. Se palautetaan täytettynä rakennusvalvontaan viimeistään käyttöönottokatselmuksen yhteydessä.
Käyttö- ja huolto-ohjeet
Ohjeet on laadittava käyttö- ja kunnossapitovelvollisuudesta huolehtimista varten. Ohjeet on oltava käytössä loppukatselmuksessa. Käyttö- ja huolto-ohjeet säilytetään samassa tuotekansiossa urakoitsija/tekijä luettelon ja valvontakirjan kanssa. Ne luovutetaan talon myynnin yhteydessä uudelle omistajalle, kuten myös rakennusluvat/rakentamisluvat.
Varaa katselmukset sähköpostitse rakennustarkastajalta.
Rakennusvalvonnan taksa
Rakennusvalvonnan taksa on päivitetty kunnanvaltuustossa 10.12.2018, 21.1.2019 ja 11.9.2023 sekä kunnanhallituksessa 25.11.2024