Eläimet ovat tuntevia ja omassa ympäristössään tarkoituksenmukaisesti toimivia yksilöitä, joita tulee suojella parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Eläinten hyvää kohtelua tulee eläinsuojelulain ja –asetusten mukaan edistää. Eläinsuojelulain ja –asetusten mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa.
Eläinsuojeluviranomaisia ovat eläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisit. Kiireellisissä eläinsuojeluasioissa yhteys virka-aikana alueen valvontaeläinlääkäriin ja virka-ajan ulkopuolella poliisiin (112). Muissa eläinsuojeluasioissa voi yhteyttä ottaa Turun kaupungin eläinhoitolalle tai Turun eläinsuojeluyhdistykseen.
Eläinlääkäripäivystys toimii virka-ajan ulkopuolella vuorokauden ympäri arkisin ja viikonloppuisin. Eläinlääkäripäivystys on tarkoitettu vain kiireellistä eläinlääkäriapua tarvitseville potilaille. Päivystysaikana annetaan vain ensiapu-luontoista hoitoa.
Kunnaneläinlääkäri
Kunnalliseläinlääkärin työtä on eläinten terveyden- ja sairaudenhoito, neuvonta ja eläinsuojeluasiat. Vastaanotolla hoidetaan lemmikkieläimiä ja pienempiä kotieläimiä. Sairaskäyntejä tehdään maatilojen kotieläimille, hevosille, kalanviljelylaitoksille ym. Kunnallisella eläinlääkärillä on oikeus periä virka-alueellaan antamastaan eläinlääkärinavusta ja todistuksesta eläimen omistajalta tai haltijalta palkkiot ja kustannusten korvaukset kunnallisen eläinlääkäritaksan mukaisesti.
Kunnaneläinlääkäripalvelut hankitaan Liedon kunnan ympäristöterveyspalveluilta.
Hyötyeläinpäivystys
p. 0600 0 41451 (0,7 €/min+ ppm)
Puhelu ohjautuu numerovalikon kautta alueen päivystävälle eläinlääkärille.
- Kaarina, Kemiönsaari, Paimio, Parainen, Salo, Sauvo
- Aura, Koski TL, Lieto, Loimaa, Marttila, Oripää, Pöytyä,
- Raisio, Naantali, Rusko, Uusikaupunki, Kustavi, Laitila, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pyhäranta, Taivassalo ja Vehmaa
Päivystävät eläinlääkärit tekevät yhteistyötä keskenään, jolloin vapaana tai lähimpänä asiakasta oleva eläinlääkäri voi hoitaa potilaskäynnin.
Pieneläinpäivystys
Pieneläinpäivystyksen puhelinnumero: 0600 124 44 (0,50 €/min + ppm)
Varsinais-Suomen kunnat järjestävät yhteisen lemmikkieläinpäivystyksen koko Varsinais-Suomen alueella. Pieneläinpäivystystä hoitaa 01.01.2018 alkaen Raisiossa sijaitseva Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy, osoitteessa Purokatu 3, 21200 RAISIO. Päivystysklinikalla on nykyajan vaatimusten mukaiset laitteet ja hoitomahdollisuudet.
Löytöeläimet
Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra, puh. 02 262 3110 tai 050 554 6394, heidi.leyser-kopra@turku.fi
Löytöeläimistä (kissat, koirat sekä muut lemmikkieläimet) huolehtii Turun kaupungin Eläinhoitola. Eläinhoitola on avoinna arkisin klo 8-18, viikonloppuisin sekä pyhäpäivinä klo 8-17.
Eläinhoitola toimii osoitteessa Vanha Tampereentie 229, 20380 Turku. Puhelinnumero on: 050 5546394 .
Loukkaantuneet luonnonvaraiset eläimet
Loukkaantuneista tai apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä huolehtii Pelastuslaitos, Poliisi Metsästysseura tai Turun Eläinsuojeluyhdistys ry. Esimerkiksi vaaraa aiheuttavat peto- tai suurristaeläimet ja liikenteessä loukkaantuneet eläimet voi lopettaa poliisi tai pelastuslaitos. Loukkantuneen, kuitenkin paikalta poistuneen loukkaantuneen eläimen jäljittää yleensä paikallinen metsästysseura poliisin virka-apuna. Ruhojen poiskuljetuksesta vastaa alueen metsästysseura.
Vaikka onnettomuudessa ei käy henkilö- tai materiaalivahinkoja, matkaa ei tule jatkaa, ennen kuin onnettomuuspaikka on turvallinen. Liikenneonnettomuustilanteessa ihmisellä on velvollisuus varmistaa, että eläin ei kärsi tarpeettomasti. Onnettomuuspaikalla toimimisessa tulee kuitenkin ensisijaisesti ehkäistä lisävahinkojen syntyminen, joten noudata erityistä varovaisuutta!
- Varmista, että eläin on kuollut. Mikäli näin ei ole, soita 112, ja poliisi, pelastuslaitos tai metsästäjät saapuvat lopettamaan loukkaantuneen eläimen.
- Mikäli loukkaantunut eläin tai ruho sijaitsee tiealueella, varmista, että se ei aiheuta vaaraa muulle liikenteelle esimerkiksi merkitsemällä ruho varoituskolmiolla tai muutoin näkyvällä tavalla, ja ilmoita ruhosta hätäkeskukseen, 112.
Luonnonvaraiset eläimet eivät aina tarvitse ihmisen apua. Mikäli löydät esimerkiksi eläinten poikasia maasta tai maastosta, niihin ei tule koskea, lukuunottamatta selvästi pesästä pudonneita, sulkapeitteettömiä linnunpoikasia, jotka voi hanskat kädessä nostaa varovasti takaisin pesään.
Luonnonvaraisia eläimiä hoitaa ja kuntouttaa Turun eläinsuojeluyhdistys. Eläinsuojeluyhdistys toimii samoissa tiloissa Turun kaupungin eläinhoitolan kanssa, mutta se vastaa luonnonvaraisten eläinten hoidosta. Turun eläinsuojeluyhdistyksen henkilökunnan tavoittaa numerosta: 0400 213436 arkisin klo 8-18, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä 8-17 välisenä aikana.
Kuolleet luonnonvaraiset eläimet
Kuolleita, luonnonvaraisia eläimiä tulee käsitellä erityistä hygieniaa noudattaen. Kuolleet riistaeläimet kuuluvat alueen metsästysoikeuden haltijalle. Rauhoitettua, kuolleena tavattua eläintä tai sen osia ei saa ottaa haltuun Luonnonsuojelulain 40§ perusteella.
Jos kuolleena löydetty eläin aiheuttaa haju- tai muuta haittaa, sen voi haudata. Pienet luonnonvaraiset eläimet voi laittaa myös kotitalouden sekajäteastiaan. Suurien eläinten, kuten hylkeiden ja hirvien raatojen toimittamisesta hyväksytylle kaatopaikalle tai jätteenpolttolaitokseen on syytä olla etukäteen yhteydessä toimijaan ja varmistaa paikan raatojen vastaanottomahdollisuus. Hautaus- tai hävityskustannuksista vastaa se, jolle haitta aiheutuu.
Mikäli epäillään, että eläin on kuollut tarttuvaan sairauteen tai kuolemaan liittyy eläin- tai luonnonsuojelurikos, ruhon voi toimittaa tutkittavaksi ruokavirastoon. Muutoin sairaat eläimet tulee aina haudata tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Leviävää sairautta on syytä epäillä esimerkiksi silloin, kun samalta paikalta löytyy useita kuolleita eläimiä. Ruokaviraston sivuilta löytyy tarkemmat menettelyohjeet.
Kuolleena löydetyistä villisioista ja hirvieläimistä sekä luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista tulee ilmoittaa viipymättä alueen kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Kuolleen villisian löytämisestä ilmoittamisesta maksetaan palkkio, kun ilmoittaa löydöstä kunnan- tai läänineläinlääkärille.
Lintujen talviruokinta
Lintujen ja muiden eläinten ruokkiminen taajama-alueella ei ole suositeltavaa, ja siihen tulee olla maanomistajan lupa. Sauvon kunnan alueella kaikenlainen maaruokinta on lähtökohtaisesti kielletty. Talipallojen ripustaminen puunoksille tai muu vastaavaa pienimuotoinen pikkulintujen ruokinta on sallittu, kunhan se ei houkuttele paikalle haittaeläimiä tai aiheuta roskaantumista tai muuta haittaa. Lasten leikkipaikkojen läheisyydessä, toreilla tai talviuintipaikoilla ei ruokintaa hygieniasyistä saa harjoittaa.
Ohjeet talviruokintaan
Mikäli lintuja haluaa kuitenkin ruokkia, tulee käyttää puuhun tai pensaaseen ripustettavaa ruokinta-automaattia, joka pitää ruuan kuivana ja estää lintuja ulostamasta sen sekaan.
Maaruokintaa ei suositella tehtäväksi lainkaan, koska se voi tautiriskin lisääntymisen lisäksi houkutella paikalle rottia. Maaruokinta houkuttaa myös lokkeja, varislintuja ja puluja. Jos ruokintapaikan lähialueella on havaittu pesiytynyt ja kasvava rottakanta, ei lintujen talviruokintapaikkaa tule perustaa lainkaan. Ruokintapaikka tulee sijoittaa siten, että ruokinta ei aiheuta kenellekään häiriötä. Ruokintapaikka on hyvä sijoittaa riittävän kauas rakennuksista ja niin ettei se haittaa naapureita.
Hygienia ja viihtyvyys
Ruokintapaikan puhtaanapito on tärkeää lintutautien leviämisen ja haittaeläinongelman ehkäisemiksi. Ruokintalaitteet ja niiden alla oleva maa tulee puhdistaa säännöllisesti ja ruokintapaikan sijaintia on hyvä vaihtaa talven aikana. Telineet ja automaatit tulee ajoittain pestä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella sekä tarvittaessa desinfioida. Puhdistamisessa on hyvä käyttää käsineitä ja pestä kädet huolellisesti.
Apaattiset, kesyt ja pienehkölläkin pakkasella kovin pörröiset lintuyksilöt kertovat ruokintapaikan tautiongelmista. Jos lintu kuolee ruokintapaikalle, tulee se haudata tarpeeksi syvälle maahan tai hävittää tiiviissä pussissa sekajätteen mukana. Ruokinta-automaatti on puhdistettava ja desinfioitava, ja pintamaa tai päällimmäinen lumikerros on hyvä poistaa ja mahdollisuuksien mukaan vaihtaa ruokintapaikkaa. Jos samasta paikasta löytyy useita ilman näkyvää syytä kuolleita pikkulintuja, niistä on hyvä raportoida Ruokavirastoon.
Kaupungilla, yksityisellä maanomistajalla ja taloyhtiöillä on oikeus kieltää lintujen ruokinta määräämällään alueella kokonaan. Koska lintujen ja eläinten kesyyntyminen ja kaupunkilaistuminen aiheuttaa haittoja, kieltoihin joudutaan turvautumaan enenevässä määrin. Kesäaikaan ruokintapaikka tulee siksi poistaa käytöstä.
Mikäli ruokinnasta havaitaan aiheutuvan haittaa, esim. houkuttelevan rottia tai muita eläimiä kuin pikkulintuja, roskaantumista tai muutosta luonnonvaraisten eläinten käyttäytymisessä, ruokintapaikat poistetaan kunnan alueella ilman erillistä varoitusta.
Näin voit suojella ja auttaa luonnonvaraisia eläimiä
- Kesäkuumalla sijoita varjoisaan ja suojaisaan paikkaan matalareunaisia vesiastioita. Vaihda vesi usein.
- Rakenna linnunpönttö, hyönteishotelli, perhosbaari tai siilin talvipesä.
- Suosi pihan kasvillisuudessa kukkivia, hyönteisten suosimia keto- ja niittylajeja, kuten kaunokkeja, maksaruohoja, neilikoita, pietaryrttiä, päivänkakkaraa ja hiirenvirnaa. Ties vaikka saisit vieraaksesi jonkin perhosharvinaisuuden!
- Mikäli pihallasi on esimerkiksi sadevesiastioita tai altaita, huolehdi siitä, että veteen joutunut eläin pääsee kiipeämään pois astiasta. Esimerkiksi astian pohjalta reunan yli ulottuva puu saattaa pelastaa monia pikkueläimiä.
- Älä jätä pihaan jyrkkäreunaisia kuoppia, joihin pieneläimet, esimerkiksi siilit voisivat joutua.
- Säilytä katiskat ja kalastusverkot sisätiloissa, jotta niihin ei joudu eläimiä tai lintuja.