Kuntien hallinto perustuu kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kunnilla on verotusoikeus.
Kunnan päätösvaltaa käyttää valtuusto. Valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista laatimassaan kuntastrategiassa.
Valtuutetut ja varavaltuutetut valtuustoon valitaan kunnassa neljän vuoden välein toimitettavissa kuntavaaleissa. Sauvossa valtuutettuja on 21.
Kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen mahdollisuuksista. Kunnan asukkaalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa.
Kuntien itsehallinnosta säädetään perustuslaissa ja päätöksenteosta kuntalaissa.
Julkinen päätöksenteko
Kunnan päätöksenteko on pääsääntöisesti julkista. Pöytäkirjojen ja esityslistojen julkaisemisessa noudatetaan salassapitosäännöksiä. Näin ollen yksityistä henkilöä koskevat tai liikesalaisuuksia sisältävät asiat eivät ole julkisia tietosuojalain nojalla. Kunnan toimielinten ja viranhaltijoiden päätökset ja pöytäkirjat julkaistaan yleisessä tietoverkossa. Päätökset ovat useimmiten oikaisu- tai valituskelpoisia, mikäli ne eivät liity valmisteluun tai täytäntöönpanoon. Oikaisuvaatimus- tai valitusohje liitetään pöytäkirjaan ja annetaan tiedoksi päätöksen ohessa.
Erityisen merkittävistä tai laajalti vaikuttavista päätöksistä tiedotetaan kuuluttamalla tietoverkossa tai ilmoitustaululla. Kuuluttaa voidaan myös vireille tullut merkittävä hanke, sekä muiden viranomaisten päätöksiä.
Valtuuston kokoukset ovat salaisten asioiden käsittelyä lukuunottamatta avoimia, ja niitä striimataan kunnan youtube-kanavalla. Hallituksen ja lautakuntien kokoukset ovat suljettuja.
Sauvon luottamushenkilöorganisaatio
Valtuuston lisäksi kunnassa on lain mukaan oltava kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta. Lisäksi valtuusto voi asettaa muita toimielimiä kuten lautakuntia, johtokuntia ja jaostoja. Näiden toimielinten sekä viranhaltijoiden päätäntävallan jakaantumisesta määrätään hallintosäännössä. Valtuusto valitsee myös kunnanjohtajan.
Kunnanhallitus tekee päätökset mm. kaavamääräyksistä poikkeamisesta, ja toimialojen alaisissa lautakunnissa käsitellään kunkin toimialan alaisia asioita. Lautakunnille ja kunnanhallitukselle voi jättää aloitteita
Tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee mm. yksityistieasioita, suuria rakennushankkeita, yleisten alueiden kunnossapitoa ja ympäristönsuojeluasioita. Teknisen ja ympäristölautakunnan esittelijänä toimii tekninen johtaja, ja lautakunnan asioita valmistelevat teknisen johtajan lisäksi rakennustarkastaja, palvelupäällikkö, työnjohtaja sekä ympäristösihteeri.
Sivistyslautakunta vastaa koulu- ja sivistystoimintaa koskevasta päätöksenteosta ja kunnan sivistyspalveluiden tuottamisesta turvallisesti ja tehokkaasti. Sivistyslautakunnan esittelijänä toimii sivistysjohtaja.
Tarkastuslautakunta vastaa kunnan hallinnon ja talouden tarkastamisen järjestämisestä ja arvioi kunnan hallinnon toimintaa.
Keskusvaalilautakunta vastaa vaalien järjestelyistä ja lainmukaisuudesta.
Sauvossa toimii myös nuorisovaltuusto.