Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä antavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun
Lastensuojelun tehtävänä on auttaa perheitä ja tukea vanhempia lasten hoidossa ja kasvatuksessa. Erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa perheen on vaikea selviytyä yksin.
Lastensuojelun tavoitteena on edistää lapsen hyvää ja suotuisaa kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Lastensuojelu tulee myös vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa.
Lapsia ja perheitä pyritään tukemaan mahdollisimman varhain, jotta pystyttäisiin ehkäisemään ongelmia tai havaitsemaan ne riittävän varhain.
Lastensuojelussa otetaan ensisijaisesti huomioon lapsen etu.
Lastensuojelua ovat lastensuojelun avohuolto, tehostettu perhetyö, sijaishuolto sekä jälkihuolto.
Tee lastensuojeluilmoitus (ilmoituslomake löytyy täältä (Sähköinen asiointi ja lomakkeet | Varha)
Tee lastensuojeluilmoitus viipymättä. Nopea toiminta on erityisen tärkeää silloin, kun asiaan liittyy rikos.
- Tee ilmoitus ensisijaisesti lapsen asuinkunnan sosiaalitoimistoon.
- Ota yhteyttä kunnan sosiaalipäivystykseen tai hätäkeskukseen (112), jos tilanne on kiireellinen tai teet ilmoituksen virka-ajan ulkopuolella.
Voit tehdä ilmoituksen
- puhelimitse
- kirjallisesti lomakkeella
- käymällä virastossa
Älä koskaan tee lastensuojeluilmoitusta suojaamattomalla sähköpostilla. Ilmoituksen tiedot ovat arkaluonteisia.
Lomaketta voi käyttää, jos se helpottaa ilmoituksen tekemistä tai jos haluaa varmistaa, että ilmoitus kirjataan sanatarkasti oikein. Alta löytyvän lomakkeen käyttäminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Myös puhelinsoitto riittää.
Lastensuojeluilmoitus
Lastensuojelun avohuollossa lapselle ja hänen perheelleen järjestetään avohuollon tukitoimia yhteisesti tehdyn asiakassuunnitelman perusteella. Avohuollon tukitoimien tarkoituksena on tukea ja edistää lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöisen kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia
Avohuollon tukitoimia ovat muun muassa:
- lastensuojelun sosiaalityö
- perhetyö
- tukihenkilötoiminta
- tukiperhetyö
- perhekuntoutus
- taloudellinen tuki
- avohuollon sijoitus
Täällä voit tehdä lastensuojeluilmoituksen: Sähköinen asiointi ja lomakkeet | Varha
Tehostettu perhetyö
Tehostettu perhetyö on intensiivistä, usein perheen kriisitilanteeseen liittyvää tukea.
Tehostettu perhetyö tulee järjestää monialaisena, mikäli perheen tuen tarve tätä edellyttää. Tarvittaessa tukea tulee olla perheen kanssa ympäri vuorokauden.
Perheet, jotka ohjautuvat tehostetun perhetyön piiriin, ovat yleensä haastavassa tilanteessa ja tarvitsevat erityistä tukea ja ohjausta. Tukimuotoa voidaan käyttää esimerkiksi huostaanoton tarpeen ehkäisemiseksi, mikä osaltaan kuvastaa toiminnan intensiteettiä.
Vaikka lastensuojelu voi velvoittaa perheen osallistumaan perhetyöhön, on työskentelyn lähtökohtana aina yhteistyö. Tehostetun perhetyön onnistumisen keskeinen edellytys on, että perhe tunnistaa muutostarpeet ja on motivoitunut työskentelemään ongelmiensa korjaamiseksi. Tehostetun perhetyön aloittamisesta, jakson pituudesta, seurannasta ja arvioinnista päätetään yhdessä lastensuojelun sosiaalityöntekijän ja perheen kanssa.
Sijaishuolto
Lapsen huostaanotto ja sijaishuoltoon sijoittaminen on viimesijaisin keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Sijaishuoltoa voidaan tarvita tilanteissa, joissa vanhempien omat voimavarat eivät riitä lapsen tai nuoren kasvun ja kehityksen turvaamiseen tai tilanteissa, joissa lapsi tai nuori on vaaraksi itselleen tai ympäristölleen.
Sijaishuollossa arvioidaan säännöllisesti lapsen mahdollisuutta kotiutua.
Sijaishuollon tarkoituksena on turvata lapselle tai nuorelle tasapainoinen kasvu ja kehitys turvallisessa ympäristössä. Sijaishuollon tavoitteena on myös antaa nuorelle valmiuksia myöhempään itsenäiseen elämään.
Sijaishuoltoa on mahdollista järjestää sijaisperheissä, ammatillisissa perhekodeissa sekä lastensuojelulaitoksissa.
Jälkihuolto
Lapsella ja nuorella on oikeus jälkihuoltoon sijaishuollon päättymisen jälkeen. Oikeus jälkihuoltoon syntyy myös avohuollon tukitoimena tapahtuneen avohuollon sijoituksen jälkeen, jos sijoitus on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta ja on kohdistunut lapsiin yksin.
Lasta tai nuorta tuetaan jälkihuollon aikana.
Lastenvalvojan palvelut
Turun kaupunki tuottaa perheoikeudelliset palvelut vastuukuntamallilla Sauvon asukkaille.
Perheoikeudellisen yksikön palveluihin kuuluu:
- isyyden ja äitiyden vahvistaminen ja selvittäminen
- lapsen ja puolison elatusavun turvaaminen
- lapsen huollon ja tapaamisoikeuden turvaaminen
- adoptioneuvonta
- tapaamisten ja vaihtojen tuki ja valvonta.
Ajanvaraukset, ohjaus ja neuvonta:
Ajanvaraukset ma ja pe klo 9-10, ti-ke klo 13-14 puh. 02 2626 996.