Kotihoidolla tarkoitetaan kotipalvelua, kotisairaanhoitoa sekä tukipalveluita, joiden tarkoitus on tukea turvallista asumista kotona mahdollisimman pitkään. Myös kotikuntoutuspalvelu tukee ikäihmisen kotona selviytymistä.
Kotihoidon tukipalveluita ovat ateria-, asiointi-, turvapuhelin- ja siivous-, kylvetys- ja pyykkipalvelu sekä päivätoiminta.
Kotihoidon tavoitteena on tukea kotona selviytymistä erilaisissa elämäntilanteissa ja mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään terveydentilan seurannan ja toimintakyvyn ylläpitämisen avulla. Tavoitteena on myös tukea asiakkaan ja häntä hoitavan läheisen selviytymistä päivittäisistä toiminnoista.
Kotihoito voi olla tilapäistä tai säännöllistä. Säännöllisen kotihoidon myöntäminen perustuu asiakaslähtöisen palvelutarpeen- ja kriteerien kartoitukseen. Säännöllisellä kotihoidolla tarkoitetaan vähintään viikoittain toistuvaa palvelua.
Kartoituskäynnillä selvitetään asiakkaan omat voimavarat ja toimintakyky ja näiden perusteella arvioidaan hoidon- ja palvelun tarve. Kartoituskäynnin tekee kotihoidon sairaanhoitaja ja tarvittaessa toimintaterapeutti, joka arvioi kotikuntoutuksen tarpeen. Kotikuntoutuspalvelu sisältää toimintakyvyn arviointia, ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua, apuvälinepalvelua ja elinympäristön muutostöiden arviointia sekä konsultointia ja omaisten neuvontaa.
Asiakkaan kanssa laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelma johon kirjataan hoidon tavoitteet ja auttamismenetelmät sekä tarvittaessa tehdään kuntoutumissuunnitelma.
Säännöllisen kotihoidon maksut määräytyvät palveluiden määrän ja asiakkaan tulojen mukaan. Tilapäinen kotikäynti ja toimintaterapeutin kuntoutuskäynti laskutetaan kertakäyntimaksuna. Kartoituskäynnit ovat maksuttomia.
Yhteystiedot
Kotihoito, Keskitalontie 7 A 5-6, 21570 Sauvo
Sairaanhoitaja (alue: keskusta Saustilantien kirkon puoleinen alue, Ruona, Korpela, Sarapisto, Halslahti, Saustila): puh. 050 5226403
Sairaanhoitaja (keskusta Saustilantien koulun puoleinen alue, Rantola, Karuna, Päisterpää, Lautkankare, Osmalahti): puh. 0500 742289
Hoitajan päivystävä puhelin: maanantai-sunnuntai klo: 07.00 -21.00, p. 050 5696116
Toimintaterapeutti: Virpi Nipala 02 4744712, p. 050 594 8932
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@varha.fi
Kotona asumista tukevat palvelut eli tukipalvelut
Ateriapalvelu:
Kotiin kuljetettava ateria myönnetään iäkkäille ja muutoin toimintakykynsä heikkenemisen johdosta palvelua tarvitseville henkilöille. Ateriapalvelun käyttäminen ei edellytä samanaikaisesti muiden palvelujen käyttämistä mutta vaatii kuitenkin kotihoidon sairaanhoitajan kartoituskäynnin tukipalvelun käynnistämiseksi.
Asiointipalvelu:
Asiakkaan puolesta tehtävää asiointia kauppaan tai apteekkiin.
Turvapuhelinpalvelu:
Turvapuhelinpalvelun tavoite on auttaa avun hälyttämisessä hätätilanteissa sekä tukea ikääntyneen mahdollisuuksia itsenäiseen elämään ja selviytymiseen kotona lisäämällä turvallisuuden tunnetta. Turvapuhelinpalvelun hoitaa yksityinen palveluntuottaja, jolta Sauvon kunta ostaa palvelun.
Siivouspalvelu:
Kunnan tuettua siivousta myönnetään kaksi tuntia kuukaudessa. Sauvon kunta ostaa palvelun yksityiseltä palvelun tuottajalta. Asunnon perussiivoukseen sisältyy niiden asuintilojen siivous, jotka ovat asiakkaan päivittäisessä käytössä.
Kylvetyspalvelu:
Muualla kuin asiakkaan kotona tapahtuva kylvetysapu toteutetaan kotihoidon osoittamassa paikassa kerran viikossa esimerkiksi peseytymistilojen puutteellisuuden takia.
Pyykkipalvelu: Palvelua myönnetään sosiaalisin perustein asiakkaille jolla ei ole mahdollisuutta pyykin pesuun kotona tai silloin, kun asiakkaalla ei ole asianmukaisia pyykinpesumahdollisuuksia ja hän ei itse tai omaisten turvin kykene hoitamaan pyykkihuoltoaan.
Pesulapalvelu
Päivätoiminta:
Ikääntyneiden päivätoiminta Sauvossa on tavoitteellista ryhmämuotoista kuntoutusta, jonka tarkoituksena on tukea asiakkaan kotona asumista. Päivätoimintaan hakeudutaan kotihoidon sairaanhoitajan ja toimintaterapeutin arvioinnin kautta. Päivätoiminta tapahtuu palvelukeskuksessa. Päivätoiminnan sisältö määräytyy osallistujien tarpeiden, tavoitteiden ja toiveiden mukaan. Yleensä ryhmä sisältää liikunnallisen tuokion, pelejä ja muita aktiviteetteja sekä keskustelua ja tietoa hyvinvoinnista.