Kotoutumispalveluiden tarkoituksena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan.
Kotoutumispalvelujen asiakkaina ovat maahanmuuttajataustaiset kuntalaiset ja painopisteenä erityisesti kuntien vastuulla oleva kotikunnan saaneiden tilapäistä suojelua saavien sekä oleskeluluvan saaneiden turvapaikan hakijoiden kotoutumista edistävä työ.
Kotoutumisen edistäminen >>
Kotoutumispalveluiden tarkoituksena on tukea ja edistää kotoutumista ja maahanmuuttajan mahdollisuutta osallistua aktiivisesti suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Kotoutumisen edistäminen sijoittuu kunnissa erityisesti peruspalveluihin: maahanmuuttajat tarvitsevat muiden kuntalaisten tavoin esimerkiksi kasvatus- ja koulutuspalveluja sekä asumis- ja vapaa-ajan palveluita.
Kotoutumista edistävässä laissa säädetään kunnille myös erityisiä tehtäviä. Kunnan tehtävänä on vastata ja sovittaa yhteen paikallista kotoutumisen edistämisen kehittämistä, suunnittelua ja seurantaa sekä huolehtia henkilöstön kotoutumiseen liittyvästä osaamisesta. Lisäksi kunnan tulee huolehtia palvelujensa soveltuvuudesta myös maahanmuuttajille sekä huolehtia siitä, että kunnassa on tarpeisiin nähden riittävästi kotoutumislain mukaisia toimenpiteitä ja palveluja. Sauvon kunta auttaa sotaa paenneita ukrainalaisia yhteistyössä viranomaisten sekä vapaa-ehtoisjärjestöjen kanssa.
Kotoutumispalvelut >>
Sauvossa työskentelee maahanmuuttotyön ohjaaja, joka auttaa matalalla kynnyksellä maahanmuuttajien tilanteen kartoittamisessa ja tarjoaa ohjausta ja neuvontaa eri tilanteissa oleville henkilöille ja perheille. Lisäksi Sauvossa toimii maahanmuuttokoordinaattori, johon voi olla yhteydessä erilaisissa maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä kysymyksissä.
Maahanmuuttotyön ohjaajaan tai maahanmuuttokoordinaattoriin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä myös muiden ukrainalaisiin ja heidän tilanteeseensa liittyvien kysymysten ja asioiden kanssa. Sauvon kunta tuottaa kotoutumispalveluja yhteistyössä Paimion ja Kaarinan kaupungin kanssa.
Maahanmuuttajien terveyspalvelut >>
Maahanmuuttajat, jotka asuvat Suomessa vakinaisesti tai ovat maassa tilapäisen suojelun perusteella ovat oikeutettuja saamaan terveydenhuoltopalveluita samalla laajuudella kuin muutkin. Vastaanottokeskuksessa kirjoilla olevien henkilöiden terveyspalveluista vastaa oma vastaanottokeskus, lukuun ottamatta päivystystä sekä hammashuoltoa, joista vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Ne henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa, ovat julkisen terveydenhuollon piirissä ja saavat kaikki terveyspalvelunsa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta (Varha).
Varhan terveydenhuollon palveluista Sauvossa toimii terveysasema, josta on mahdollisuus esimerkiksi varata aika lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle. Lisäksi Sauvon terveysasemalla toimii hammashoitola sekä äitiys- ja lastenneuvola. Paimion pääterveysasema palvelee myös Sauvon asukkaita ja siellä toimii mm. sekä mielenterveys- ja päihdeyksikkö. Päivystys palvelee arkisin klo 8-16 Sauvon ja Paimion terveysasemilla ja muina aikoina Turussa Tyks Akuutissa.
Sauvon terveysaseman ajanvaraus
+358 2 474 6202 maanantai-perjantai klo 8-15:30
Äitiys- ja lastenneuvolan ajanvaraus
+358 2 474 6450 tiistai-perjantai klo 12-13
Suun terveydenhuollon ajanvaraus
+358 2 474 6210 maanantai-torstai klo 8-16, perjantai klo 8-15.30
Tyks Akuutti
Aikuiset +358 2 313 8800 maanantai-perjantai klo 16-8, lauantai-sunnuntai ympäri vuorokauden
Alle 16-vuotiaat +358 2 313 1420 maanantai-perjantai klo 16-8, lauantai-sunnuntai ympäri vuorokauden
Lisätietoja:
Terveyspalvelut Suomessa (infofinland.fi)
Медичні послуги у Фінляндії (infofinland.fi)
Lisätietoa Varhan palveluista:
Maahanmuuttajien sosiaaliturva (Kela) >>
UA1 (Ukr) Kela-kortti ja lapsilisä
Jos jäät työttömäksi (FI)
Jos jäät työttömäksi (UKR)
TO1 (Ukr) Toimeentulotuki
TO2 (Ukr) Vuokravakuus
AT1 (Ukr) Asumistuki
Tietoa asuntoasioista / ІНФОРМАЦІЯ З ЖИТЛОВИХ ПИТАНЬ >>
Tilapäisen suojelun piirissä olevien ukrainalaisten mahdollisuus hakea kotikuntaa Suomesta >>
Kotikunnan saaminen tarkoittaa siirtymistä vastaanottopalveluista Sauvon kunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) palvelujen piiriin. Kotikunnan saamisen myötä henkilöllä on samat oikeudet, palvelut ja velvollisuudet kuin Suomessa vakituisesti asuvilla. Kotikunta ei vaikuta kansalaisuuteen tai oikeuksiin kotimaassa eikä se ole esteenä kotimaahan paluulle.
Kotikuntaa haetaan Digi- ja väestötietovirastolta.
Mikäli henkilö tai hänen perheenjäsenensä
- on asunut Suomessa vähintään vuoden JA
- hänellä vähintään vuoden kestoinen voimassa oleva tilapäisen suojelun lupa JA
- hänellä on suomalainen henkilötunnus,
voi kotikuntaa hakea DVV:n verkkosivuilla. Samalla hakemuksella voi hakea kotikuntaa kaikille perheenjäsenille.
Henkilöt, joilla on
- vähintään vuoden kestoinen voimassa oleva tilapäisen suojelun lupa ja vähintään kaksi vuotta kestävä työsuhde tai opiskelupaikka TAI
- perheenjäsen, jolla on kotikunta Suomessa
voivat hakea kotikuntaa asioimalla Digi- ja väestötietoviraston (DVV) palvelupaikassa. Lähin DVV:n toimipaikka sijaitsee Turussa Valtion virastotalossa osoitteessa Itsenäisyydenaukio 2, 1. krs 20800 TURKU.
Lisätietoja saat DVV:n internetsivuilta
Інструкції для тих, хто прибуває з України
Lisätietoja Infofinlandin verkkosivustolta
untaan siirtymisen info tilapäistä suojelua saaville (FI)
Kuntaan siirtymisen info tilapäistä suojelua saaville (UKR)
Mitä Kelan tuet ovat ja miten niitä voi hakea? -ohjevideo (UKR)
Ajankohtaista Ukrainan tilanteesta
- Info-tilaisuus ukrainalaisten kotikuntaoikeudesta ma 4.9. klo 17.30 Seuralassa
- Ukrainalaisille 16-29 -vuotiaille nuorille: Tervetuloa kahville ja tutustumaan etsivään nuorisotyöhön
- Maahanmuuttokoordinaattori Tiia-Mari Tiittasen esittely
- Pelastustoimi tiedottaa: yleistä turvallisuustietoa ukrainan kielellä
- Sauvo auttaa ukrainalaisia monin tavoin – tiedote 31.3.2022
- PressReader – Yli 6000 lehteä sähköisenä näköisversiona yli 100 maasta yli 60 eri kielellä.
- Kirjaston esite ukrainaksi
- Ukrainalaisten auttaminen Sauvossa