Tietoa kuntien myöntämästä yksinyrittäjän toimintatuesta

(päivitetty 16.4.2020)

Yksinyrittäjän toimintatuen haku aukeaa torstaina 16.4.2020 klo 9:00. Hakuohjeet ja linkki hakulomakkeeseen löytyvät haun auettua seutumme kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region –verkkosivuston Korona-infosta osoitteessa https://turkubusinessregion.com/korona-info/rahoitus/yksinyrittajan-toimintatuki/.  

 

Yksinyrittäjän tuen myöntämisen kriteerit lyhyesti

Tukea voi hakea Suomessa toimiva päätoiminen yksinyrittäjä - yksinyrittäjällä tarkoitetaan tässä yrittäjää/ammatinharjoittajaa/freelanceria, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa

Yksinyrittäjän on osoitettava merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia

Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä ja/tai jos yrityksellä on verovelkoja

Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteet asiasta:
https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/yksinyrittajille-2000-euron-toimintatuki-koronavirustilanteessa-haku-avautuu-mahdollisimman-pian (julkaistu 31.3.2020)

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/yksinyrittajien-koronatuen-valmistelu-etenee-kunnille-rahoitusta-ja-tarkemmat-ohjeet-haun-jarjestamisesta (julkaistu 8.4.2020)

 

Yrittäjille määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen

Kela on tiedottanut asiasta 7.4. Lue lisää tästä...

Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea.

Työmarkkinatukea haetaan ilmoittautumalla ensin työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa. Tämän jälkeen yrittäjä voi hakea työmarkkinatukea Kelasta. Kela rakentaa yrittäjille oman verkkohakemuksen. Ilmoitamme kela.fissä tarkemmin, milloin yrittäjä voi täyttää hakemuksen Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.

Yrittäjät voivat alkaa hakea työmarkkinatukea 16.3 alkaen. Sitä voi hakea myös takautuvasti.

Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea. Yrittäjätuloa voi saada myös työmarkkinatuen ohessa, jolloin tulo pienentää työmarkkinatuen määrää.

Yrittäjälle maksettava työmarkkinatuki maksetaan ilman lapsikorotusta. Työmarkkinatuki on 33,66 euroa päivässä, ja siitä maksetaan veroa.

Muutokset ovat voimassa 30.6. asti.

Työmarkkinatukea pitää hakea ennen toimeentulotukeen turvautumista

Perustoimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki, ja sen määrään vaikuttavat kaikki asiakkaan ja hänen perheensä käytettävissä olevat tulot ja varat. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Perustoimeentulotukea ennen pitää selvittää oikeus esimerkiksi työttömyysetuuksiin, asumisen tukiin, vanhempainpäivärahoihin ja sairauspäivärahaan.

Yksinyrittäjien toimintatuen haku alkaa torstaina 16.4.

(julkaistu 15.4.2020)


Turun seudun yksinyrittäjille suunnatun toimintatuen haku avautuu torstaina Turku Science Park Oy:n ylläpitämällä Turku Business Region -verkkosivustolla. Sivustoa ylläpitävässä Turku Science Park Oy:ssä ja alueen kunnissa on varauduttu käsittelemään lähiviikkoina jopa 10 000 tukikelpoisen yksinyrittäjän hakemuksia n. 50 hengen voimin.


Työ- ja elinkeinoministeriön koronapandemian takia valmistelema yksinyrittäjätuki on kokonaisuudessaan 250 miljoonaa euroa. Turun seudun osuudeksi arvioidaan noin 20 miljoonaa euroa, jolloin 2000 euron suuruisen tuen saajia olisi 10 000.
- Hakuohjeet ja hakemusten käsittelijöiden koulutus ovat nyt kunnossa, joten haku avautuu torstaiaamuna kello 9. Myös hakemusten käsittely voi alkaa välittömästi. Olemme tähdänneet seutukuntien yhteistyönä mahdollisimman sujuvaan ja yksinkertaiseen prosessiin, jotta pystyisimme hakemusten mahdollisimman nopeaan käsittelyyn. Ruuhkalta tuskin voimme kokonaan välttyä, mutta siitä huolimatta tavoitteenamme on, että käsittelyaika jää alle kahteen viikkoon, kertoo Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava johtaja Tom Palenius.


Hakemuksia voi jättää seudullisen Turku Business Region -verkkosivuston kautta osoitteessa https://turkubusinessregion.com/korona-info/rahoitus/yksinyrittajan-toimintatuki/. Hakemuskäsittelijät käyvät hakemukset läpi ja heidän antamiensa lausuntojen perusteella virallisen tukipäätöksen tekee keskistetysti yrityksen kotikunnasta riippumatta Turun kaupungin virkamies.


Yrittäjän toimintatuki on tarkoitettu yritystoiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen lukuun ottamatta yrittäjän palkkoja. Tom Palenius muistuttaa yrittäjiä poikkeuksellisesta mahdollisuudesta hakea myös työmarkkinatukea ilman, että yritystä tarvitsee lopettaa.


- Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai määrään. Työmarkkinatukea haetaan Kelalta ja haku edellyttää ilmoittautumista työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa.


Yksinyrittäjätuki lyhyesti

Yksinyrittäjä voi saada valtiolta 2000 euron suuruisen tuen. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tuen jakavat kunnat tarkoituksenmukaisesti katsomallaan tavalla.
Tuen myöntämisen kriteerit ovat seuraavat:
• yrittäjän tulee olla päätoiminen yrittäjä
• yrityksessä tulee olla vain yksi yrittäjä, ei työntekijöitä
• yrityksellä on merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi
• yritys ei ole ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä
• yrityksellä ei ole verovelkaa

Lisätietoja:


Tom Palenius, johtaja, yrityspalvelut, Turku Science Park Oy, tom.palenius@turkubusinessregion.com, +358 40 550 1126
Niko Kyynäräinen, toimitusjohtaja, Turku Science Park Oy, niko.kyynarainen@turkubusinessregion.com, +358 50 559 0538
Turku Business Region kokoaa yhteen Turun seudun elinkeinoelämän, korkeakoulut, järjestöt ja kunnat. Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja palveluita, jotka vauhdittavat yritystoiminnan kasvua ja alueen hyvinvointia. Alueen yritys- ja innovaatiopalveluiden koordinoinnista vastaa seudullisen kehitysyhtiön roolissa Turku Science Park Oy.
Laajeneva ja yhä kansainvälisempi Turun Tiedepuisto, Turun telakan läheisyyteen nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymä Blue Industry Park, Turun ratapiha-alueelle kaavailtu elämys- ja tapahtumakeskittymä sekä Turun uusi keskustavisio antavat lisävauhtia koko Turun seudun tulevaisuudelle.
www.turkubusinessregion.com - Vaikuttavaa verkostoitumista

Turku Business Region-tiedote

 

Turun seutukuntaan tulossa noin 20 miljoonan tukipotti yksinyrittäjien tueksi

(julkaistu 9.4.2020)


Turun kaupungin ja seutukuntien (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo) kesken on sovittu yksinyrittäjien toimintatuen hakemusten käsittelystä keskitetyllä mallilla. Yksinyrittäjien tukihakemukset kanavoidaan seudun yhteisen kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Hakemukset ohjataan sieltä Turun kaupungin tietojärjestelmään, jossa koko hakuprosessi toteutetaan hakemuksen jättämisestä sen käsittelyyn ja myönnetyn tuen maksatukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti koronapandemian johdosta uuden yksinyrittäjätuen, jossa valtio jakaa 250 miljoonan euron tukipotin kuntien kautta hädänalaisille yksinyrittäjille. Tuen jakaminen edellytti lisäksi valtioneuvoston asetusta, josta päätettiin keskiviikkona 8.4.2020. Turun seudun kunnissa on yhteensä noin 10 000 yksinyrittäjää, jotka ovat tukikelpoisia. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin 20 miljoonan tukipottia seudulle. Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi yksinyrittäjien toimintatuen suuntaviivat tiedotteissaan 31.3.2020, ja sen mukaisesti olemme valmistelleet hakuprosessin Turun seudulla yhteistyössä kaikkien kuntien kanssa, kertoo toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:stä. Tavoitteena on ollut sujuva ja yksinkertainen hakuprosessi, joka mahdollistaa ison hakemusmäärän käsittelyn nopeasti.

Haluamme vahvalla seutukuntien yhteistyöllä olla kaikin tavoin helpottamassa sitä ahdinkoa, jossa lukuisat yritykset nyt ovat. Uskon meidän pystyvän julkaisemaan tukihakemusten ohjeet ja avaamaan hakulomakkeen sähköisessä palvelussa ensi viikon aikana, jonka jälkeen hakemusten käsittely alkaa välittömästi, toteaa Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava johtaja Tom Palenius. Odotamme erittäin suurta hakemusmäärää ja olemme varautuneet n. 50 henkilön voimin käsittelemään hakemuksia. Haun avauduttua käsittelyn ruuhkautuminen on silti mahdollista, mutta tavoitteenamme on, että hakemusten käsittelyaika siitä huolimatta pysyy alle kahdessa viikossa, jatkaa Palenius. Yksinyrittäjätuki lyhyesti Yksinyrittäjä voi pian saada valtiolta 2000 euron suuruisen tuen.

Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tuen jakavat kunnat tarkoituksenmukaisesti katsomallaan tavalla. Tuen myöntämisen kriteerit ovat seuraavat:

  • yrittäjän tulee olla päätoiminen yrittäjä
  • yrityksessä tulee olla vain yksi yrittäjä, ei työntekijöitä
  • yrityksellä on merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi
  • yritys ei ole ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä
  • yrityksellä ei ole verovelkaa

Turun seudulla toimiva yrittäjä voi hakea tukea Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Tukihakemuksia tulevat käsittelemään sekä Turku Science Park Oy:n että seutukuntien työntekijät ja heidän antamiensa lausuntojen perusteella varsinaisen tukipäätöksen tekee keskitetysti yrityksen kotikunnasta riippumatta Turun kaupungin virkamies.

Katso myös

Lisätietoja yksinyrittäjien toimintatuen hakemisesta Turun seudulla osoitteessa
https://turkubusinessregion.com/korona-info/rahoitus/yksinyrittajan-toimintatuki/


Työ- ja elinkeinoministeriön kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa
https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yksinyrittajista

Lisätietoja:

Niko Kyynäräinen
toimitusjohtaja, Turku Science Park Oy
niko.kyynarainen@turkubusinessregion.com,
+358 50 559 0538

Tom Palenius,
johtaja, yrityspalvelut,
Turku Science Park Oy,
tom.palenius@turkubusinessregion.com
+358 40 550 1126

Turku Business Region kokoaa yhteen Turun seudun elinkeinoelämän, korkeakoulut, järjestöt ja kunnat. Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja palveluita, jotka vauhdittavat yritystoiminnan kasvua ja alueen hyvinvointia. Alueen yritys- ja innovaatiopalveluiden koordinoinnista vastaa seudullisen kehitysyhtiön roolissa Turku Science Park Oy.
Laajeneva ja yhä kansainvälisempi Turun Tiedepuisto, Turun telakan läheisyyteen nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymä Blue Industry Park, Turun ratapiha-alueelle kaavailtu elämys- ja tapahtumakeskittymä sekä Turun uusi keskustavisio antavat lisävauhtia koko Turun seudun tulevaisuudelle.


www.turkubusinessregion.com - Vaikuttavaa verkostoitumista