Kierrättäminen mahdollistaa raaka-aineiden uusiokäytön

Kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja ympäristökuormitusta. Raaka-aineet ovat resurssi, jota ei kannata tuhlata, ja oikein tehty lajittelu mahdollistaa tehokkaan uusiokäytön. Kierrätetyt raaka-aineet laskevat myös materiaalinkäytön kustannuksia, joten uudelleen käytettävien materiaalien keräys on useimmiten edullisempaa kuin sekajätteen. Esimerkiksi muovin kierrättäminen Rinki-ekopisteessä on kuluttaja-asiakkaalle ilmaista. Kierrättämällä ja kompostoimalla voi vähentää oman talouden jätehuoltokuluja.

Rinki-ekopiste

Sauvon kunnassa on yksi Rinki-ekopiste osoitteessa Timperintie 8.

Rinki ekopisteen siisteyttä valvotaan ympäristönsuojelun toimesta, mutta palautetta ekopisteen hoidosta ja kehittämisestä voi jättää suoraan Rinki-verkostolle.

Rinki-ekopisteestä löytyy kierrätysastia 

  • Kartonkipakkauksille
  • Lasipakkauksille
  • Metallille
  • Muovipakkauksille

Kierrätyspisteeseen ei saa tuoda sinne kuulumatonta tavaraa, ja lajitteluohjeet löytyvät Rinki-verkoston sivuilta.

Paperinkeräys

Sauvon alueellisesta paperinkeräyksestä huolehtii Suomen kierrätystuote Oy, ja alueellinen keräyspiste löytyy osoitteesta Vahtistentie 2, LVI-Kuustonen Oy:n pihalla.

Puutarhajäte

Puutarhajätettä, esimerkiksi lehtiä ja oksia, vastaanotetaan Sauvon vanhalla kaatopaikalla kesäaikana. Kaatopaikalle ei saa toimittaa muuta jätettä. Myös muut Lounais-Suomen jätehuollon pisteet ottavat kotitalouksien puutarhajätteitä vastaan.

Muut jätteet

Muut kotitalouksien pienemmät jätteet kuuluvat oman kiinteistön polttokelpoisen jätteen astiaan tai lajitteluasemalle, mikäli tavarat ovat suuria tai niiden määrä on merkittävä. Rakennusjäte ja vaaralliset jätteet tulee aina toimittaa lajitteluasemalle.

Tuottajavastuun piirissä ovat mm. auton renkaat ja sähkö- ja elektroniikkaromu (SER), mikä tarkoittaa, että uutta tuotetta ostaessa myyjällä on velvollisuus vastaanottaa vanha tuote ja huolehtia sen kierrätyksestä. Pienet sähkö- ja elektroniikkaromut, joiden mikään mitta ei ole suurempi kuin 25 cm, saa palauttaa sähkö- ja elekroniikkaa myyvään kauppaan.

Toisen romu on toisen aarre - käyttökuntoinen tuote kannattaa myydä, lahjoittaa eteenpäin tai toimittaa esimerkiksi kierrätyspiste Apilaan Paimioon tai Turun ekotorille.