Matonpesupaikat

Kunnassa on VAIN YKSI matonpesupaikka osoitteessa:

Nuorisotalontie (nurmikkoalue Kalliorannan vieressä Karunassa).

 

Finskyläntien matonpesupaikka on poistettu käytöstä pysyvästi jätevedenpuhdistamon pihan muutostöiden vuoksi, eikä keskusta-alueella ole matonpesupaikkaa.

Matonpesupaikka on vuosittain auki toukokuun ja lokakuun välisenä aikana, tarkemmat tiedot aukioloista julkaistaan Ajankohtaista-sivulla.

Mattojen pesu

 

Jotta mattojen pesu ei sotkisi vesiä, kannattaa työ tehdä maalla eikä laiturilla. Likaiset saippuavedetkin tulisi kaataa maahan, jolloin likavesi suodattuu hyvin, eikä aiheuta tarpeetonta vesistökuormitusta.

Saippuaksi sopii hyvin mäntysuopa, joka ei sisällä vesiä rehevöittäviä fosfaatteja. Pesuaineesta on paras tehdä mieto liuos sankoon tai pesualtaaseen, sillä suoraan matolta suopaa on hankala huuhdella pois. Tahroille riittää loraus ainetta lian päälle. Matonpesuun sopii parhaiten kiinteä mäntysuopa, sillä se on riittoisampaa ja ympäristöystävällisemmin pakattua kuin nestemäinen. Mäntysuopaakaan ei tosin kannata päästää suoraan vesistöihin, sillä suovan sisältämät hartsihapot ovat myrkyllisiä kaloille. Myös etikkaa voi käyttää irrottamaan tahroja ja kirkastamaan värejä.

Matot kannattaa pestä tasaisella alustalla, etteivät ne kulu epätasaisesti. Räsymatto harjataan aina kuuteen suuntaan, jolloin harjakset pureutuvat myös kuteiden väliin. Yhden puolen käsittelyn jälkeen se huuhdellaan, harjataan toinen puoli ja huuhdellaan taas. Usein matto on vasta tämän käsittelyn jälkeen kunnolla märkä. Matot kannattaa pestä huolellisesti, sillä muuten vanha lika nousee takaisin pintaan harmittavan nopeasti.

Perinteinen juuriharja saattaa olla pesuvälineenä liian kova ja rikkoa kuteen pinnan, vaikka pieni pörröisyys ei useinkaan ole haitaksi. Varrellisella harjalla työskentely säästää selkää ja tuo työhön enemmän voimaa. Painepesuristakin voi olla apua, kunhan painetta ei pistetä niin kovaksi, että kuteet löystyvät.

Huuhtelu pitää tehdä huolellisesti, jotta kaikki lika ja saippua varmasti saadaan pois. Kuivan maton kuuluu tuoksua puhtaalta, ei tunkkaiselta saippualta.

Kuivuva matto tarvitsee riittävästi ilmaa ympärilleen. Narulla kuivatus saa aikaan terävän taitteen, joten parempi idea on pujottaa muoviputki naruun tai pistää matot puukaiteelle valumaan. Perinteinen raidallinen räsymatto pitää aina kuivattaa raidat pystysuorassa, jolloin väri ei leviä. Parhaiten matot kuivuvat yleensä loppukeväästä tai alkukesästä lämpimänä ja hiukan tuulisena päivänä, jolloin vesi haihtuu nopeasti. Syksymmällä ilma saattaa olla jo niin kostea, että kuivumisesta ei tunnu tulevan mitään. Vasta kun matto on täysin kuiva, se rullataan tiukasti ja pussitetaan tulevaa käyttöä odottelemaan.

Tervetuloa pesemään mattoja!