Asuinhuoneenvuokralain ja Hyvän vuokratavan mukaan vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti. Osa huolellista hoitoa on asunnon säännöllinen siivoaminen sekä puhtaanapito.


Vuokralaisen vastuulle kuuluvaan asunnon siivoukseen kuuluu ns. normaalin viikkosiivouksen lisäksi muun muassa:


- ikkunoiden pesu
- jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen
- uunin ja lieden puhtaanapito
- poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen
- kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen
- silloin tällöin myös liesi ja jää/pakastinkaappi on siirrettävä paikoiltaan, ja niiden takaa on siivottava.
- Mikäli asunnon säännöllisestä perussiivouksesta on huolehdittu vuokrasuhteen aikana, ei tällaisia siivoustoimenpiteitä tarvitse välttämättä tehdä vuokrasuhteen päättyessä


Loppusiivous vuokrasopimuksen päättyessä


- asunto, kaapit, lattiat ja pinnat on vuokrasuhteen päättyessä aina oltava pyyhityt ja roskat viety
- kaappien hyllyt ja laatikostot on oltava pyyhityt
- lieden ja uuninpeltien on oltava siistejä
- kylpyhuoneissa pesualtaat ja WC-istuin on pestävä, samoin saunan lauteet
- asunto ja vuokralaisen käytössä olleet muut tilat (esimerkiksi varasto) on luovutettava tyhjennettyinä vuokralaisen tavaroista
- Mikäli asuntoon kuuluu piha, on vuokralaisen huolehdittava siitä, että piha on yleisilmeeltään siisti ja että pihalla olevat pensasaidat ja istutukset pysyvät kunnossa.


Loppukatselmuksessa todetaan mahdolliset siivous- ja korjaustarpeet.


Mikäli loppukatselmuksessa havaitaan, että asuntoa ei ole siivottu riittävän huolellisesti, on vuokranantajan ilmoitettava vuokralaiselle siivoustarpeesta. Mahdollisuuksien mukaan vuokralaiselle varataan mahdollisuus huolehtia siivouksesta. Muussa tapauksessa vuokranantaja huolehtii siivouksen järjestämisestä ja siitä aiheutuneet kustannukset peritään vuokraajalta.
Vuokralaisen maksama vuokravakuus turvaa niin vuokranmaksua, asunnon huolellista hoitamista kuin muitakin vuokrasuhteeseen liittyviä velvollisuuksia.
Vakuudesta voidaan pidättää kohtuulliset kulut, jotka vuokralaisen laiminlyöntien johdosta ovat vuokranantajalle tosiasiallisesti aiheutuneet. Vakuuden pidättämisestä ilmoitetaan vuokralaiselle kirjeellä tai sähköpostilla vuokralaisen ilmoittamaan osoitteeseen.