Yhteystiedot:

Projektipäällikkö

Jouko Parviainen

050 325 4517

jouko.parviainen@kaarina.fi

 

Ympäristösuunnittelija

Anna Koskela

050 321 2595

anna.koskela@kaarina.fi

 

Reitistöhanke

Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon yhteinen virkistys- ja luontomatkailureitistöhanke aloitti toimintansa 1.8.2017. Hanketyön tuloksena syntyy helmikuun loppuun 2018 mennessä valmis suunnitelma itäisten kuntien alueen yhtenäisestä virkistysreitistöstä, joka yhdistää Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon reitit satoja kilometrejä käsittäväksi kokonaisuudeksi.

Hankkeen tavoitteena on koota reittien kartta-aineisto ja neuvotella reittien käytön edellyttämät luvat ja suostumukset. Hankkeen ensimmäisiin tehtäviin kuuluu yhteistyön virittäminen kaikkien sellaisten tahojen kanssa, joita kiinnostaa pyöräily- patikointi- ja melontareittien kehittäminen näiden kuntien alueilla. Tällaisia tahoja voivat olla esimerkiksi urheiluseurat ja muut liikunta- ja retkeilyjärjestöt, paikallisyhdistykset sekä metsästys- ja kalastusseurat. Kaarinan kaupunki hallinnoi hanketta.  Varsin Hyvä ry:n hallitus on tehnyt hankkeelle myönteisen päätöksen Leader-tuesta.

Itse reitistön merkitseminen maastoon ja palveluvarustukset, kuten nuotiopaikat, toteutetaan omana hankkeenaan välittömästi tämän hankevaiheen jälkeen. Ensimmäisistä valmiista reiteistä ja niiden varrella sijaitsevista palveluista pääsee nauttimaan kesällä 2018.

Virkistysreitistöjen kehittämisestä hyötyvät toteuttavien kuntien asukkaat, matkailijat ja matkailualan yritykset. Patikointi, pyöräily ja melonta kuuluvat matkailun nousevaan Outdoors – trendiin: yhä useampi haluaa tutustua paikalliseen luontoon, kulttuuriin, ruokaa ja ihmisiin ja samalla liikkua terveellisesti.

Laajimpana tavoitteena siintää yhteistyökuntien mielessä Raaseporin-Hangon seudun ja Varsinais-Suomen kattava virkistysreitistö, joka muodostaisi valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti merkittävän ja ympäristöltään kiinnostavan kokonaisuuden. Salon, Kemiönsaaren ja Paraisten alueella on jo kehitetty pyöräilyreittejä sekä oman alueen asukkaiden, että matkailijoiden käyttöön. Täydentämällä tätä reitistöä on mahdollista luoda Turunmaan saariston rannikkoreitit – kokonaisuus.

Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon hanke toteutetaan ajanjaksolla 1.8.2017–31.5.2018.

Paratiisikallio.jpgParatiisikallio. Kuva Sanna Söderlund.

Pirunpellonpolkua Paratiisimäelle

Pirunpellonpolku lähtee Maalunmäen näköalatornin lähimaastosta. Polulle on viitoitus ja sen varrelta löytyy mm. suuri pirunpelto. Sammaloitunut kivipelto vie Paratiisimäelle, josta on huikaiseva näköala Maalunlahdelle.

Maalun näköalatorni

Maalumäen näköalatorni on osa EU-varoin toteutettua Karunan Unelma hanketta. Näköalatorni nousi vanhan ilmavalvontatornin paikalle Maalunmäen korkeimmalle kalliolle. Karunalaiset lotat päivystivät tornissa talvisodan ja jatkosodan ajan. Tornista näkyi kauas merelle Paraisille sekä Nauvoon ja hyvällä säällä saattoi ihailla Turun tuomiokirkon tornia.
Nyt samaisella historiallisella paikalla sijaitsee näköalatorni, josta voi yhä ihailla paikkakunnan kauniita maalaismaisemia. Osoite Maaluntie 128, Karuna.

MAALU2013 1 PI.jpg

Karunan ruokokattoinen laavu

Karunan komea ruokokattoinen laavu palvelee paikallisia ihmisiä ja paikkakunnalla vierailevia mm. hiihtäjien levähdyspaikkana ja suosittuna grillilaavuna. Osoite Nuorisotalontie 3, Karuna.

DSC02073.JPGKarunan ruokokattoinen laavuJokamiehenoikeudet