Sagu kommun

Vahtistentie 5

21570 Sauvo, Finland

Tel. +358 2 474 4100

Fax +358 2 474 4121

sauvon.kunta@sauvo.fi

www.sauvo.fi 

www.facebook.com/sauvonkunta

Välkommen till Sagu, kommunen vid havet

58.JPG

När man kör till Sagu byts stadslivets jäkt snabbt ut mot landsbygdens stämning. Läget mellan Åbo och Salo är utmärkt. Från Sagu centrum till Åbo kör man på drygt tjugo minuter, och till Salo under en halv timme. Det bor det över 3000 invånare i Sagu och invånarantalet ökar jämnt.

Den fina naturen och det mångsidiga serviceutbudet kan jämnföras med många större kommuners. Dagvårdsplatserna finns nära, antingen hos familjedagvårdare, eller i daghem. Förskolan, grundskolans låg- och högstadium, samt biblioteket finns i kommunens centrum. Gymnasieundervisning sker främst i Pemar och Åbo. Social- och hälsovården, samt äldreomsorgen sköts på ett människonära och modernt sätt.

Sagu erbjuder gemenskap, en trygg uppväxtmiljö, aktiva föreningar och en god samhällsserviceför alla invånare och åldrar, vad gäller barnomsorg, äldrevård, idrott, ungdomsverksamhet och kulturliv.

Den årligen publicerade servicekatalogen, som ges ut av företagarföreningen i Sagu, ger en bild av den mångsidiga företagsverksamheten i kommunen. Nya företag inom produktions- och servicebranschen föds i en jämn takt. De flesta företagen sysselsätter 1-5 personer. Verksamheten varierar allt från metallindustri till data-, transport- och undervisningstjänster. Flera lantbruksföretagare har specialiserat sig på bl.a. bärodling, specialgrödor, ekologiskodling och köttproduktion.

Havet och spår från gågna tider

Sagu kommuns anor sträcker sig långt tillbaka i tiden. Naturen domineras av bördiga åkrar, täta skogar eller havsfjärdar. De gamla bondgårdarna och herrgårdarna, samt den idylliska, väl bibehållna kyrkbyn med den medeltida stenkyrkan, berättar om uppskattning och respekt för traditioner.

Sagu är en till ytan stor kommun med en areal på 252,5 kvadratkilometer och 140 km havsstrand. Kommunen är en del av den åboländska skärgården. I Sagu är du granne med havet och har den rena naturen utanför dörren. Från kyrkbyn, som ligger i den norra delen av kommunen, är det endast 7 km till den närmaste havs- och badstranden. För båtintresserade finns det tillgång till djupa, väl skyddade hamnar. Till exempel att bo i Osmalahti vid Pemarfjärdens strand är en dröm för en seglare. En vidsträckt fjärd och en djup farled leder rakt ut till Skärgårdshavet.

En trygg och hälsosam boendemiljö

Sagu erbjuder ett utmärkt boendealternativ för familjer, som vill bo i den vackraste delen av Egentliga Finland, i landsbygdens lugn, men ändå nära de större städerna. Det finns tomter av olika storlek och prisklass. Kommunen strävar till att göra byggandet så lätt som möjligt. Till detta bidrar också flera byggfirmor som är verksamma inom området.

I Sagu är fritidsbostädernas antal stort.  Det finns närmare 1400 fritidshus i kommunen och under sommarmånaderna mångdubblas invånarantalet.