Koululaisen sairastuminen

Sivistys 15.9.2020

Ohje koululaisen huoltajalle | 14.9.2020 /nh. nt, hh

Koululaisen sairastuminen – ohje huoltajalle

Koronavirusinfektion oireet

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei tulla kouluun. Kun huoltaja toteaa, että kouluikäisellä lapsella tai nuorella on infektio-oireita, hän ei saa mennä kouluun. Koronavirusinfektion oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä.

• Kouluikäinen lapsi tai nuori viedään koronavirustestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

• Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi. Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita.

• Jos koululaisella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.

Koronavirustesti

Koronavirustestiä varten tarvitaan lähete. Oireilevan kouluikäisen lapsen tai nuoren vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Paimion terveyskeskuksen ajanvaraukseen, puh. 02 474 6202 arkisin klo 8-15:30, ja muina aikoina Tyks Akuuttiin 02 313 8800. Koronaneuvontapuhelin (puh. 02 474 6400) on käytössä arkisin klo 10- 14:30. Jos testitulos on negatiivinen, kouluikäinen lapsi tai nuori voi palata kouluun, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos testituloksen saaminen viivästyy, voi kouluun palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana. Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. Mikäli lapsen oireet alkavat myöhemmin uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua uuteen testiin. Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes testitulos on valmis. Oireisten on pysyttävä kotona, kunnes testitulos valmistuu. Jos lapsen testitulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät terveyskeskuksen tartuntatautivastaavat. Koulu ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testituloksesta.

Ohje koululaisen huoltajalle | 14.9.2020 /nh. nt, hh

Lapsen muut (pitkäaikaiset) oireet On tärkeää, että lapsen astma- ja allergiaoireet pyritään saamaan mahdollisimman hyvin hallintaan hyvällä lääkehoidolla. Jos oireet helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Lapselle tyypillisten lievien pitkäaikaisten oireiden takia ei kuitenkaan tarvitse olla pois koulusta. Koronavirustestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä, jos tuntuu, että oireissa on mukana infektio-oireita. Vanhempien tulee arvioida myös niiden lasten tilannetta, joilla on tiedossa muita pitkäaikaisia oireita, esim. jännitysvatsakipuja. Tuttujen, pitkäaikaisten oireiden takia ei tarvitse olla pois koulusta tai hakeutua koronavirustestiin, mutta jos oireet muuttuvat, testiin tulee hakeutua herkästi.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid19/lapset-ja-koronavirus (11.9.2020)

Tartuntatautivastaavat Paimion-Sauvon terveyskeskus puh. 02 474 6202