Varhaiskasvatuksessa olevan lapsen sairastuminen

Sivistys 15.9.2020

Ohje varhaiskasvatuksessa olevan lapsen huoltajalle | 14.9.2020 /nh, nt, hh

Varhaiskasvatuksessa olevan lapsen sairastuminen – ohje huoltajalle

Koronavirusinfektion oireet

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää, että sairaana ei tulla varhaiskasvatukseen. Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen. Koronavirusinfektion oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi, ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Koronavirustaudin oireita ei voi erottaa muiden virustautien oireista muuten kuin koronavirustestillä.

• Lapsi viedään koronavirustestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana.

• Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi kuitenkin seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa väistyvät kokonaan, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.

• Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole

Koronavirustesti

Koronavirustestiä varten tarvitaan lähete. Oireilevan lapsen vanhemmat voivat ottaa yhteyttä Paimion terveyskeskuksen ajanvaraukseen, puh. 02 474 6202 arkisin klo 8-15:30, ja muina aikoina Tyks Akuuttiin 02 313 8800. Koronaneuvontapuhelin (puh. 02 474 6400) on käytössä arkisin klo 10-14:30. Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos testituloksen saaminen viivästyy, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana. Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, lapsia ei tarvitse testata. Jos vain lapsilla on oireita, riittää että yksi lapsi testataan. Oireisten nuorten ja aikuisten pitäisi kuitenkin aina mennä testiin, vaikka lapsen testitulos olisi negatiivinen. Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena. Mikäli lapsen oireet alkavat myöhemmin uudelleen tai lisääntyvät, tulee hakeutua (uuteen) testiin. Jos muu perhe on oireeton, normaalia elämää saa jatkaa siihen asti, kunnes testitulos on valmis. Oireisten on pysyttävä kotona, kunnes testitulos valmistuu. Jos lapsen testitulos on positiivinen, muu perhe joutuu viralliseen tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, josta päättävät terveyskeskuksen tartuntatautivastaavat.

Ohje varhaiskasvatuksessa olevan lapsen huoltajalle | 14.9.2020 /nh, nt, hh

Varhaiskasvatus ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testituloksesta.

Lapsen muut (pitkäaikaiset) oireet

On tärkeää, että lapsen astma- ja allergiaoireet kuten siitepölyallergia pyritään saamaan mahdollisimman hyvin hallintaan hyvällä lääkehoidolla. Jos oireet helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata varhaiskasvatukseen. Lapselle tyypillisten lievien pitkäaikaisten oireiden takia ei kuitenkaan tarvitse olla pois varhaiskasvatuksesta. Vanhempien tulee arvioida myös niiden lasten tilannetta, joilla on tiedossa muita pitkäaikaisia oireita, esim. jännitysvatsakipuja. Tuttujen, pitkäaikaisten oireiden takia ei tarvitse olla pois varhaiskasvatuksesta tai hakeutua koronavirustestiin, mutta jos oireet muuttuvat, testiin tulee hakeutua herkästi. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid19/lapset-ja-koronavirus (11.9.2020)

Tartuntatautivastaavat Paimion-Sauvon terveyskeskus puh. 02 474 6202